De Griekse premier Alexis Tsipras zou dinsdagavond laat hebben aangegeven toch akkoord te willen gaan met de bezuinigings- en hervormingsmaatregelen die de Europese Commissie zondag heeft gepubliceerd.

Dat meldt zakenkrant The Financial Times woensdag, zich baserend op een brief van de Griekse premier  die dinsdagavond laat aan voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank zou zijn gestuurd. Deze instellingen vormen samen de ’trojka’ die Griekenlands schuldeisers vertegenwoordigen.

Jeroen Dijsselbloem zit als voorzitter van de club van ministers van Financiën van de eurozone in de cc van de brief. Hier is de link naar de volledige brief, zoals gepubliceerd door Bloomberg Businessweek.

Onder leiding van minister Jeroen Dijsselbloem had de eurogroep dinsdag aan het begin van de avond een verzoek van Tsipras besproken voor een nieuw, tweejarig steunprogramma voor Griekenland ter waarde van 29,1 miljard euro, inclusief nieuwe vormen van schuldverlichting.

Draai van Tsipras?

Dat Griekse verzoek om nieuwe steun – voor zover bekend zonder toezegging over het nakomen van maatregelen die de schuldeisers verlangen  – werd dinsdagavond door de eurogroep afgewezen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bevestigde dinsdag ook dat er überhaupt geen sprake kan zijn van echte onderhandelingen vóór de uitslag van het Griekse referendum van zondag 5 juli.

De Duitse positie klonk ook door in een tweet van minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die woensdag in reactie op de vermeende toenadering van Tsipras aangaf: "voorstellen zijn niet serieus en tonen gebrek helderheid."

Tussen de overige eurolanden lijkt er wel wat verdeeldheid te zijn over de te volgen strategie. Waar Duitsland het Griekse referendum wil afwachten, gaf de Franse minister van Financiën Sapin woensdag op radiozender RTL aan nog vóór zondag naar een oplossing te zoeken.

Grieks referendum

In het referendum van 5 juli wordt de Griekse kiezer in essentie gevraagd om 'nee' te stemmen tegen het plan dat Tsipras volgens de FT nu plotseling wel zou omarmen. Als de Griekse regering alsnog instemt, is de vraag of Tsipras ook met een nieuw stemadvies komt.

De Griekse premier zou inmiddels hooguit wat kleinere wijzigingen verlangen van de schuldeisers, aldus de FT. Zo zou het uitfaseren van een speciale 'solidariteitsbijdrage' voor armere gepensioneerden in een langzamer tempo moeten; en wat betreft de geëiste btw-verhogingen zou Tsipras alleen eisen dat een speciale korting voor Griekse eilanden gehandhaafd blijft.

Zie ook: dit is het aanbod van de schuldeisers waar Tsipras voor is weggelopen

De eurogroep van ministers van Financiën overlegt woensdagmiddag om half zes over de jongste voorstellen van Griekenland in een telefonische vergadering.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl